Χαιρετισμός Προέδρου

  Αγαπητοί συνάδελφοι και φίλοι,

  Όπως όλοι γνωρίζετε οι σύγχρονες εξελίξεις στην Ογκολογία είναι καταιγιστικές και αλματώδεις. Η Χειρουργική αποτελεί τον ένα από τους τρεις βασικούς πυλώνες της θεραπευτικής αντιμετώπισης του καρκίνου, μαζί με την Κλινική Ογκολογία και την Ακτινοθεραπεία. Σήμερα περισσότερο από ποτέ άλλοτε, η διάγνωση και θεραπεία των κακοηθών νεοπλασμάτων απαιτεί την αγαστή συνεργασία και το συντονισμό πολλών συναφών ιατρικών ειδικοτήτων.

  Η διάγνωση και η αντιμετώπιση του καρκίνου απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις, προσπάθεια για εφαρμογή ελάχιστα επεμβατικών μεθόδων και τελικά στοχευμένη και εξατομικευμένη αντιμετώπιση του ογκολογικού ασθενούς. Εξάλλου οι νεότερες θεραπευτικές εξελίξεις με την εφαρμογή νέων φαρμακευτικών ουσιών, αντιαγγειογενετικών παραγόντων, ανοσοθεραπείας και στοχευουσών θεραπειών καθώς και συνδυασμών αυτών με την ακτινοθεραπεία, δημιουργούν νέους ορίζοντες στη θεραπευτική του καρκίνου αλλά και συχνά οδηγούν σε επείγουσες και σοβαρές επιπλοκές οι οποίες απαιτούν βαριές χειρουργικές επεμβάσεις με συνοδό νοσηρότητα και θνητότητα.

  Έτσι, ο ρόλος του ογκολογικού συμβουλίου και της στενά συνεργαζόμενης ογκολογικής ομάδας καθίσταται ολοένα και πιο σημαντικός και κρίσιμος τόσο όσον αφορά στην αντιμετώπιση του κακοήθους νεοπλάσματος, όσο και της διατήρησης καλής ποιότητας ζωής του ασθενούς.

  Η εξειδίκευση των νεότερων συναδέλφων στη Χειρουργική Ογκολογία -παρά το γεγονός ότι η επίσημη πολιτεία αρνήθηκε κατ’ επανάληψη τη νομοθετική κατοχύρωσή της ως ιατρικής εξειδίκευσης της Γενικής Χειρουργικής και παρά την ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. του ΚεΣΥ- αποτελεί βασικό στόχο και διαχρονικό μέλημα του Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ογκολογίας.

  Πιστεύουμε ότι το παρόν 14ο Πανελλήνιο Συνέδριο Χειρουργικής Ογκολογίας με την πλουσιότατη θεματολογία του που καλύπτει μέγιστο ποσοστό των κύριων θεμάτων της χειρουργικής μας εξειδίκευσης αλλά και φωτίζει τις περισσότερες πτυχές της συνεργασίας μας με τις υπόλοιπες συναφείς ειδικότητες, θα συμβάλει στην ανταλλαγή απόψεων και γνώσεων των καταξιωμένων αλλά και νεότερων συναδέλφων μας καθώς και στην καλύτερη αλληλοκατανόηση και συνεργασία μεταξύ μας.

  Ιωάννης Γ. Καραϊτιανός
  Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ογκολογίας

  © 2021 14ο Πανελλήνιο Συνέδριο Χειρουργικής Ογκολογίας